top of page

RAIN: Een proces van vier stappen om mindfulness te gebruiken in moeilijke tijden.

Doorheen de loopgraven van het leven is RAIN een vier stappen proces dat ondersteuning biedt wanneer je intense, moeilijke emoties ervaart.

Doorheen alles,is de Rain- methode ook voor mij een bondgenoot geweest op momenten dat ik het meest nodig had.


RAIN is een acroniem voor de vier stappen in het proces.

In het kort uitgelegd:


- R: Recognize of herken wat er gebeurt

- A: Allow of Laat het leven zijn zoals het is

- I: Investigate of onderzoek de innerlijke ervaring

- N: Non-Identification of in een neutraliteit  • ZO KUN JE DE RAIN - METHODE GEBRUIKEN IN EEN MOEILIJKE TIJD:

DE "R" in de RAIN - Methode staat voor HERKENNEN:


- Neem even de tijd om te erkennen dat iets een sterke emotie heeft getriggert en keer rustig naar binnen en kijk wat je ervaart op een open en niet- oordelende manier.- Stem je volledig af op het huidige NU moment, hoe onaangenaam mss ook en ervaar wat er in je lichaam en geest gebeurt. Welke gedachten denk ik? Welke emoties brengen deze teweeg en waar ervaar ik deze in mijn lichaam?


- Het kan nuttig zijn om de sensaties mentaal te benoemen. bv: Ik voel me gestresseerd of gefrustreerd en ik voel dit zitten op mijn borst of in mijn buik.

De herkenning van wat je voelt opent een eerste stap. Een innerlijke ruimte die je in contact brengt met jezelf en de actualiteit/realiteit van het huidige moment.
DE "A" in RAIN staat voor Toestaan (Acceptance):


- Toestaan betekent het laten zijn zoals het is. Het is de complete erkenning en acceptatie van de huidige momentrealiteit. Het toestaan betekend niet dat we alles moeten "willen". Het betekend wel dat we ernaar streven onze mentale weerstand tegen wat er gebeurd te verzachten of zelfs met tijd, volledig kunnen laten vallen.


De reden waarom deze tweede stap zo belangrijk is, is omdat we vaak de onbewuste impuls hebben om moeilijke of "negatieve" emoties weg te duwen en te onderdrukken. Wanneer we op deze manier reageren creëren we onbewust meer lijden en spanning.

We raken verstrikt in het verhaal met alle gedachten en emoties waar we vaak impulsief op gaan reageren, eerder dan dat we een bewuste reactie gaan kiezen.


Wanneer we de huidige momentervaring toestaan ga je misschien bijna onmiddellijk een gevoel van verzachting en rust bemerken rond de emotie.DE "I" in de RAIN-oefening staat voor Investigate of Onderzoek:


- Hoewel in bepaalde situaties niet altijd nodig kun je ervoor kiezen nadat je de emotie hebt herkend en toegestaan, om het te onderzoeken. Mentaal onderzoek of een bepaalde nieuwsgierigheid ontwikkelen met vragen als: Waarom voel ik me zoals ik me voel? Welke gebeurtenissen zijn er vooraf gebeurd die deze emotie heeft beïnvloed? Kloppen mijn gedachten met de realiteit? is heel boeiend om te cultiveren.

Of...Wat heb ik nodig om me beter te voelen? Zijn er acties die ik kan ondernemen om mezelf en/of anderen te koesteren?


- Deze vorm van vragen kunnen ons namelijk helpen om in een verstandigere relatie met onze emoties en gedachten te komen. Men creëert als het ware een observerende, innerlijke derde persoon. En met dit proces van onderzoek kunnen we ook een veel meer bewustere reactie kiezen. Onderzoek kan de emotie soms zelfs volledig doen oplossen (Hoewel dit niet het doel is)
De "N" staat voor Niet - Identificatie:


- In de "N" stap van RAIN, richt je de aandacht op het eenvoudig besef dat JIJ niet je gedachten bent en ook niet je emoties. JIJ bent het bewustzijn dat er achter lig en dat er altijd is onder elke gedachte, emotie en zintuigelijke waarneming. Je ervaart het maar je bent het niet.


- Deze vorm van neutraliteit betekent dat je gevoel van wie je bent niet is versmolten met je gedachten en emoties.


- Deze cruciale vierde stap geeft een natuurlijk gevoel van vrijheid. Een rustpunt in het midden van de chaos. Hoe intens en pijnlijk de storm ook is, er is altijd een deel van je dat stil en onaangetast is.


Bijhorend filmpje is een 5 minuutjes begeleide mindfulness Rain- methode die je kan gebruiken wanneer je een moeilijk moment ervaart dat stress of overweldiging veroorzaakt. Het is een krachtige manier om moeilijke ervaringen een plaats te kunnen geven, een rustige balans dat in iedereen te vinden is.

Als coach help ik je graag dit ankerpunt te vinden in een uitdagende tijd.

U kunt me bereiken via mail. Schrijven is een bijzondere manier om op een natuurlijke wijze inwaarts te keren waarbij ik je een ruim antwoord geef en we stap voor stap de moeilijke emoties gaan plaatsen.

Of u kunt me natuurlijk ook telefonisch of persoonlijk spreken.

Het eerste consult is altijd gratis.


Wat vindt je van de RAIN- methode? Heb je het uitgeprobeerd en heb je feedback, vragen of ervaringen om te delen? Laat het me zeker weten in de comments hieronder.

En deel gerust met anderen dit bericht.

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page